dinsdag 21 juli 2009

De vlinder is een graag geziene gast in de tuin

Insecten zijn niet erg populair bij tuinliefhebbers, maar de vlinder is een graag geziene gast in de tuin. De bont gekleurde dagvlinders zijn een genot om te zien. Dagvlinders zijn niet schadelijk, ze zijn zelfs nuttig in de natuur doordat ze stuifmeel overbrengen van de ene naar de andere bloem. Daarmee zorgen ze voor het voortbestaan van deze planten.

De levenscyclus van de vlinder 
Het ei (een tot drie weken, tot 8, 9 maanden bij overwintering)
De rups (gewoonlijk een tot twee maanden maar bij overwintering negen tot tien maanden)
De pop (een paar weken tot 9 maanden bij overwintering)
De vlinder (1, 2 weken tot 8 maanden bij overwintering)
Alleen in de twintigste eeuw al zijn er, van de oorspronkelijk aanwezige 70, 17 soorten dagvlinders uitgestorven in Nederland. Bovendien gaat het met 30 soorten zo slecht dat ze met uitsterven bedreigd worden. Wanneer u uw tuin vlindervriendelijk inricht is dat niet alleen een genot voor u zelf, u helpt ook mee aan het voortbestaan van vele vlinders. Er is ook een vlinderstichting in Nederland. De stichting heeft als doel behoud, herstel en bescherming van vlinders en libellen in Nederland en de rest van Europa.

De vlindervriendelijke tuin
Vlinders geven de tuin een feestelijke aanblik.IMG_0016 Wanneer u de tijd neemt om eens beter naar de vlinders te kijken valt er nog meer plezier aan te beleven want er is veel te zien aan de verschillende vlinders.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de tuin optimaal aan te passen. Maar alle beetjes helpen. Het creƫren van een vlindervriendelijke tuin vergt wellicht veel inspanning maar u helpt daarbij een groot aantal vlindersoorten. Voor een optimaal effect zijn een aantal aspecten belangrijk.

Ten eerste komen vlinders op bloemen af om nectar te drinken met hun lange tong. Iedere soort heeft zijn eigen voorkeur voor de waardplant en nectar. In het onderdeel vlindersoorten staat per soort aangegeven welke waardplanten en bloemen favoriet zijn.
Ten tweede is het belangrijk om de juiste planten in uw tuin te hebben. Vlinders zijn altijd op zoek naar de waardplant, die als voedsel dient voor de jonge rupsen.

Vlinders houden van zonnige plekjes, maar het mag niet te heet zijn. Ten derde is het daarom goed om als afscheiding hagen te hebben in plaats van muren en schuttingen. Hagen filteren de wind zonder de stroming totaal te blokkeren. Door een muur of schutting ontstaan er tocht en windvlagen.

Tips:
Zorg voor de aanwezigheid van nectar-planten, liefts voor elk jaargetijde.

Zorg voor waardplanten, dit zijn voedselplanten voor de rupsen.
Vlinders houden van zon, zorg dan ook voor bloemen op zonnige plekken in uw tuin.

Maak de tuin niet te netjes. Bedenk dat u wanneer u de tuin 'opruimt' waarschijnlijk ook eitjes, rupsen en poppen verwijdert. Een aantal soorten overwinteren als pop aan de planten.

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in uw tuin.
Wanneer u op zonnige dagen (soms al in juli) uw raam of schuurdeur open zet dan bestaat de kans dat de kleine vos of dagpauwoog in uw schuur overwintert. De vlinders zitten de hele winter tegen de muur of plafond en zullen in het voorjaar weer naar buiten gaan.

@Natuurgids