zondag 17 mei 2009

Wandeling vanaf Bosch & Duin

Vrijstaande boom

Zaterdag 16 mei 2009 de excursie gaat dwars door het natuurgebied van de Loonse en Drunense Duinen sjokkend door het rulle zand, richting De Roestelberg wanen we ons in een stukje woestijn. Een Nederlandse woestijn waarin  een boom lijkt te verdrinken  in het opgestoven zand en waar wind ribbels tekent in het witte zand of duintjes vormt, waarop zowaar nog wat groeien wil. Als we op zo’n hoger gelegen punt (18.4) staan hebben we uitzicht over de uitgestrekte zandvlakte die altijd begrenst wordt door een bosrand, en stilte die er kan heersen. Het is altijd weer een bijzondere ervaring om  in het volle Nederland door een stukje woestijn te lopen het is nog de actiefste zand verstuiving van  heel west Europa. Hier krijgt men de gelegenheid te zien hoe zand ook bomen kan onderstuiven en kan men zich een beetje voorstellen hoe boeren en dorpsbewoners met angst  hebben gekeken naar het stuivende zand, dat maar niet te temmen leek. Dat is echter wel gebeurd door ze te beplanten met grove dennen. Tegenwoordig moet men zelfs maatregelen nemen om te voorkomen dat de oude zandverstuiving dicht groeit!

De kruipwilgDe kruipwilg (Salix repens, synoniemen: Salix rosmarinifolia en Salix arenaria) is een struik, die behoort tot de wilgenfamilie (Salicaceae).

 

Fortduinen Een fortduin is een duin dat gevormd is in een duingebied door een alleenstaande boom of boomgroepen die helemaal onderstoven zijn door zand.

 

Fortduinen1

In het zandlichaam bevinden zich soms honderden jaren oude eiken. Hun robuuste karakter heeft er toe geleid dat ze fortduinen worden genoemd.

de kruin van de boomtoppen

Meestal zie je alleen de kruin van de boomtoppen nog boven de duinen uitsteken.

 

Titel verwijderen

lddban