vrijdag 8 mei 2009

Alle spinnen zijn rovers.

Spinnen voeden zich met diertjes zoals insecten. Sommige spinnen zoeken hun maaltijd overdag bij elkaar, andere leiden een nachtelijk leven. Sommige wachten tot hun prooi naar hun toekomt, andere gaan op jacht zoals echte roofdieren. Elke spin heeft een methode of techniek ontwikkeld om aan voedsel te komen.spinnen

Bijna alle volwassen insecten hebben vleugels; een spin heeft nooit vleugels. Een insectenlijf bestaat uit 3 delen: kop, borst en buik; een spinnen lijf heeft maar 2 delen, want kop en borst zijn 1 geheel. Insecten hebben meestal 6 poten, nooit meer; een spin heeft altijd 8 poten. Baby spinnetjes kruipen zo uit het ei, terwijl insecten eerst nog een tijd als larve of rups door het leven moeten gaan. Vele insecten voeden zich met planten, terwijl alle spinnen vleeseters zijn.

Maken alle spinnen webben?

Niet alle spinnen maken webben om hun prooi te vangen, maar wel hebben alle spinnen aan de onderkant van hun buik speciale spintepels. Die staan in verbinding met de spinklieren, waarin vloeibare spinvloeistof wordt geproduceerd. Zodra die naar buiten is gestuwd, kan de spin er met haar achterpoten draden van trekken die in de lucht spoedig hard worden. Met die spindraden kan de spin een kunstig vangweb weven, maar ze kan de draden ook gebruiken om er haar eitjes mee te spinnen of om er een schuilplaats mee te bouwen. Sommige soorten trekken zelfs kilometerslange draden om er zweefvluchten mee te maken.

web

Waarom blijft de spin niet in haar eigen web kleven?

De webdraden waarmee een wielweb spin haar prooi, zij kleverig. Insecten die in dat web verstrikt raken, blijven er gewoon aan vastplakken. Maar in het centrum van het web, waar de spin op de loer zit, bevinden zich enkele droge draden. Ook de spaken die van het midden naar de buitenkant lopen, zijn droog. En natuurlijk weet de spin dat. Als zij zich in het web verplaatst, houdt ze alleen die droge draden vast.

Hoe doodt de spin haar prooi?

Als een insect tegen het web vliegt en erin verstrikt raakt, begint het web te trillen. Zo weet de spin dat haar eten wacht. Ze spint het slachtoffer in en verlamt het. Ze doet dit met gif dat via een dun kanaaltje naar een opening in haar gif klauwen stroomt.

Omdat de spin alleen maar vloeibaar voedsel kan opzuigen, moet ze de prooi inspuiten met speciale spijsverteringssappen. Die maken het vlees vloeibaar. De delen die niet kunnen oplossen, zoals de vleugels van een vlieg, blijven in het web hangen.

@Natuurgids