donderdag 21 mei 2009

Vleermuizen herkennen en inventariseren.

Woensdag 20 mei was er een bijscholing voor de gidsen van het N.P. De Loonse en Drunense Duinen.

Dit keer een korte cursus Vleermuizen herkennen en inventariseren. Na afloop kunnen wij zelf onderzoeken welke soorten vleermuizen in de regio voorkomen.ruige-dwergvleermuis

Erik Korsten (VZZ) vertelde dat In Nederland ca. 20 soorten vleermuizen voor komen.

De Gewone dwergvleermuis de bekendste, dit is de vleermuis die je op een mooie zomeravond meestal om je huis ziet vliegen. Ongeveer de helft van het totale aantal vleermuizen in Nederland is van deze soort. Verder behoren tot deze groep: Watervleermuis, Laatvlieger, Ruige dwergvleermuis, Gewone grootoorvleermuis, Rosse vleermuis en de Meervleermuis.

Soorten die zeldzaam zijn: Brandts vleermuisrosse_vleermuis, Baardvleermuis, Ingekorven vleermuis, Franjestaart, Bechsteins vleermuis, Bosvleermuis, Grijze grootoorvleermuis, Tweekleurige vleermuis.

Tot deze groep behoort ook onze grootste vleermuis: de Vale vleermuis, deze kan een vleugelspanwijdte van bijna 45 cm bereiken.

Alle vleermuizen in Nederland zijn beschermd, verder zijn er 9 soorten die op de rode lijst staan en dus met verdwijnen uit Nederland zijn bedreigd.

Vleermuizen verlaten In de avondschemering hun verblijfplaats om te gaan jagen. Meestal jagen ze maar een paar uur en keren dan in de loop van de nacht weer naar de verblijfplaats terug. Alleen op warme avonden en als ze jongen hebben gaan ze in één nacht meerdere keren op jacht.

Om in het donker op insecten te kunnen jagen hebben vleermuizen aan alleen hun ogen niet genoeg. Daarom kijken ze ook met hun oren. Om zich te oriënteren zendt een vleermuis een signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. De weerkaatsing (echo) vangt de vleermuis op met zijn oren en daardoor kan hij de plaats (locatie) en de vorm van die voorwerpen bepalen.

Voor de meeste mensen zijn vleermuizen niet hoorbaar. Met behulp van een ultrasoonontvanger, een zogenaamde batdetector, zijn de geluiden van vleermuizen voor mensen hoorbaar te maken.

Wil je naar vleermuizen kunnen luisteren dan is een Batbox al een prima merk detector.

Om 21.30 uur is buiten de opgedane kennis in praktijk gebracht. Met zaklamp en batdetector zijn wij met Erik Korsten en Jeroen Nusselein op pad gegaan.Vleermuis excursie 3 We hebben een aantal soorten Vleermuizen gezien, Laatvlieger, De Gewone dwergvleermuis.

Vleermuis excursie 2

De cursus was erg leerzaam.

@Natuurgids