zondag 21 juni 2009

Opgepast, jonge vleermuizen!

De jonge vleermuisjes krijgen begin juli hun eerste vlieglessen.jonge vleermuizen Met hun onbeholpen gefladder komen ze nogal eens per ongeluk een huis binnenvliegen omdat ze het in vlieggat naar hun 'huis' onder de nok missen. Of ze blijven aan een gevelmuur hangen.

De gewone dwergvleermuis woont in groepjes van tien tot wel honderdvijftig vrouwtjes in de spouw of onder het dak, de grootoorvleermuis verkiest een ruime zolder in een kerk of herenhuis. De mannetjes leven alleen, of in kleine groepjes, en hebben met het opvoeden van de kleintjes niets van doen.
In deze periode is de kans groot om een verdwaalde vleermuis te treffen.

Op uitzonderlijk hete dagen zoeken de vleermuizen overdag verkoeling. Doe dan bij schemer het licht uit en het raam open. 's Nachts bij hevige regenval raken vleermuismoeders hun jong soms kwijt. Hang het jong bij schemer aan de gevel, zodat de moeder het kan terugvinden. Ontdekt u een vleermuiskolonie in huis, of vindt u een vleermuis, dan kunt u altijd eerst contact opnemen met uw gemeente. Deze behoren een meldpunt te hebben voor vleermuizen en vleermuisproblemen.

Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt vleermuis gevonden.

PZC 17 juni 2009