dinsdag 14 april 2009

Vleermuizen: nachtelijke meester vliegers

Heeft u wel eens op een mooie zomeravond een vliegend dier rond uw huis, bij een lantaarnpaalvleermuis%201 of in een park achter insecten aan zien gaan, en weet u zeker dat het geen vogel was? 

Dan heeft u naar alle waarschijnlijkheid een vleermuis gezien! Vleermuizen zijn vliegende zoogdieren die 's nachts actief zijn; rond de schemering vliegen ze uit om insecten te gaan vangen. Ze worden vaak over het hoofd gezien, maar als u eenmaal weet waar u moet kijken en waar u op moet letten, kunt u op veel plaatsen vleermuizen ontdekken, ook vlakbij of misschien wel in uw huis! De laatvlieger, één van de grootste soorten.

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Ze kunnen dat dankzij een vlieghuid tussen de voorpoten (met sterk verlengde vingers) en de romp, en tussen de achterpoten en de staart. vleermuis%203 Deze vlieghuid bestaat niet zoals bij vogels uit dood materiaal (veren), maar uit levend weefsel. Het voordeel hiervan is, dat de vlieghuid bij verwonding snel kan genezen. Door hun speciale bouw kunnen vleermuizen niet graven en zijn ze op boomholten, gebouwen, grotten e.d. aangewezen. Doordat ze een gemakkelijk beweegbaar skelet hebben, kunnen ze door zeer nauwe kieren (tot 1 cm) kruipen