zaterdag 18 april 2009

Nederland koploper met lymeziekte

In Nederland krijgen relatief veel meer mensen lymeziekte dan in de ons omringende landen.

Teek De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen via een beet van een besmette teek.

,,Wij zitten op hetzelfde niveau als landen in Oost-Europa,’’ zegt Fedor Gassner, onderzoeker aan Wageningen Universiteit. ,,Daarmee behoort Nederland tot de top in Europa. Het aantal besmettingen is enorm toegenomen de afgelopen jaren. De oorzaak hiervan is onbekend.’’

In de jaren ’80 werd voor het eerst een geval van de lymeziekte in Nederland geconstateerd. In 1994 kregen 6000 mensen de ziekte, blijkt uit cijfers van het RIVM. Zeven jaar later waren deze aantallen meer dan verdubbeld en in 2005 kregen 17.000 mensen lymeziekte.

Lymeziekte is een gevaarlijke infectieziekte die inwerkt op het zenuwstelsel en de gewrichten. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen, krachtverlies, pijn en verkramping in spieren en gewrichten optreden. Mensen kunnen worden besmet met die bacterie door de beet van een besmette teek.
Dit jaar voeren Wageningen Universiteit en het RIVM opnieuw onderzoek uit naar het aantal besmettingen, dat naar verwachting nog altijd stijgt. De resultaten worden volgend jaar bekend.

Bron AD